panelarrow

Konstnärshuset

Hobbysidan för dig med många färger på din palett

Filmkonstens utveckling

filmprylar

Sedan film började användas som ett medel att berätta historier i början av 1900-talet så började även dess värde som ett konstnärligt format utvecklas. Många av de berättartekniker som utvecklades under den tiden är standard än idag.

Sveriges filmindustri

Under stumfilmens tid så kunde filmerna spelas in var som helst och sedan visas i hela världen. Konstformen var precis som andra språklösa konstuttryck universal och fungerade lika bra på andra sidan Atlanten som här i Sverige. Tack vare detta så byggdes det upp en stor filmindustri i Sverige och namn som Victor Sjöström och Mauritz Stiller blev världsberömda. Det var under denna tiden som studiokomplexet Filmstaden byggdes i Solna och var vid sitt uppförande en av de mest avancerade studioanläggningarna.

Skådespelarna

Under årens lopp har skådespelarnas roller förändrats och utvecklats. Under stumfilmens tid så krävdes knappast ens kunskap i något speciellt språk. Detta gjorde att vilken skådespelare som helst snabbt kunde bli världskändis bara filmen gick bra. Idag så dominerar amerikanska filmer på marknader världen över och tekniken har gjort att skådespelarna i vissa filmer måste agera utan respons från en motskådespelare då de andra karaktärerna i scenen är 3d animerade.

Priserna

I filmvärlden har det länge funnits många galor och tävlingar men ingen är så stort och glamoröst som Oscarsgalan. Egentligen så heter prisutdelningen ”the Acadamy Awards” och delas ut av ”Academy of Motion Picture Arts and Sciences” i USA. Galan har blivit en sån het intressepunkt att spelbolag till och med brukar erbjuda odds på vilka som vinner. Då vinnarna bestäms av medlemmarna i ”the Academy” så kan det ibland bli en stor skräll där industrins åsikter skiljer sig från allmänhetens.