panelarrow

Konstnärshuset

Hobbysidan för dig med många färger på din palett

Börja med en konstform

59661-a-writer-s-desk

Om du är sugen på att hitta din konstnärliga ådra, finns det flera konstformer att försöka sig på.

Måla

Att måla och rita känns hopplöst för en del, man klarar bara av streckfigurer och tro att man aldrig kan lära sig att måla. Men det är inte sant! Man måste bara studera lite för att förstå hur man bygger upp en målning och hur man arbetar med saker som färgnyanser, skuggor och perspektiv. Detta kan man göra genom att härma andra målningar så gott man kan, eller läsa böcker inom ämnet. Börja med penna och papper tills du känner sig säker, och byt sedan till akvarell och pensel.

Skriva

Här är det samma sak, man tror att man inte kan skriva för det står bara still i huvudet. Men det handlar inte om det: det handlar om träning. Få personer är naturbegåvningar: vi andra måste träna för att bli duktiga på någonting.

Ett välbeprövat knep är läsa mycket böcker, inte bara för njutnings skull utan försök att analysera fram varför karaktärerna känns levande, hur man målar upp en bra scen och hur historien drivs framåt.

Det finns många bra skrivarkurser man kan ta i ämnet, både på plats i olika städer och online. De kostar, men är man seriös i sitt skrivande är det värt priset för att lära sig någonting nytt.