panelarrow

Konstnärshuset

Hobbysidan för dig med många färger på din palett

Akvarellmålning

Akvarell

Akvarell kommer från det latinska ordet aqua som betyder vatten. Akvarellmålning är en teknik där du applicerar färgen i transparenta lager på ett absorberande papper.

Akvarellpapper av högsta kvalitet görs av så kallat bomullslump och varierar i olika vithetstoner och tjocklek. Den här tekniken är enligt många den svåraste typen, men med mycket träning kan vem som helst lära sig att måla akvarell.

Teknik

Att måla akvarell gör att du behåller färgernas klarhet och hitta rätt balans. Det som kan vara knepigt är att behålla papprets vita ton. När du målar i akvarell använder du dig av tonen för att framhäva färgerna i motivet. På annaskonst.com kan du läsa mer om olika tekniker. Något som är viktigt är valet av penslar och akvareller målas med fördel med tjocka penslar eftersom de kan behålla mycket vatten samt att det är lätt att forma spetsen på penseln. Det är viktigt att du har en tydlig plan innan du skrider till verket med tanke på att det inte går att justera motivet om du skulle göra fel.

Inköp av material

Innan kan börja måla behöver du inhandla en del tillbehör såsom penslar, akvarellfärg och block. Hos KalenderKungen.se hittar du bland annat ett moleskinee-album för akvarellmålning som du lätt kan bära med dig. Det finns även olika hobbyaffärer som har det du behöver. Pandurohobby.se är ett känt exempel och de har även en internetshop där du enkelt kan beställa det du behöver för att komma igång.

Ta en kurrs

Ett sätt att lära sig hur man målar med akvarell är att helt enkelt ta en kurs, det finns en del skolor och privatpersoner man kan vända sig till för detta. En person som haft kurser i detta i många år är Björn Bernström, han har rest runt hela Norden och även turer till USA där han bland annat håller i workshops i akvarellmålning. Han säger på sin sida att målet med kursen är att deltagarna ska komma därifrån med inspiration och motivation att hålla uppe sitt målande. Och detta är ett av de viktigaste sakerna man kan få från en kurs, att känna att man blir inspirerad och vill fortsätta med det.