panelarrow

Konstnärshuset

Hobbysidan för dig med många färger på din palett

Historiens mest välkända konstnärer

Konst är något som människor i alla tider hållit på med och genom århundradena har det också funnits en rad konstnärer som verkligen gått till historien på ett eller annat sätt. Här tar vi en närmare titt på några av de.

Leonardo da Vinci

Da VinciItalienaren Leonardo da Vinci är utan tvekan en av de mest berömda konstnärerna genom alla tider. Leonardo da Vinci föddes den 15 apri 1452 i närheten av Vinci i den italienska provinsen Toscana. Redan tidigt i livet upptäcktes da Vincis begåvning inom bland annat musik.

I slutet av 1470-talet etablerade han sig som konstnär på allvar och fick bland annat i uppdrag att måla kapell och kyrkor. Förutom som konstnär var han även verksam som bland annat skulptör och arkitekt. Hans mest kända verk är givetvis Mona Lisa som han målade mellan 1503 och 1506 samt fresken Nattvarden som återfinns i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano.

Sista dagarna i sitt liv tillbringade han i Frankrike där han också dog 2 maj 1519.

Rembrandt

Rembrandt van Rijn, oftast känd som bara Rembrandt, är en av Hollands mest berömda konstnärer. Han föddes 15 juli 1606 i Leiden innan han flyttade till Amsterdam där han var verksam under större delen av sitt liv. Han avled i Amsterdam 4 oktober 1669.

Rembrandt har främst blivit känd för sin skicklighet inom det som kallas för ”chiaroscuro”. Några av hans mest kända verk inkluderar bland annat Batavernas trohetsed, Den förlorade sonens återkomst samt Nattvakten.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh tillhör definitivt en av det sena 1800-talets mest kända konstnärer. Han föddes i holländska Zundert 30 mars 1853, men bodde även på platser som Amsterdam och Bryssel innan han flyttade till Frankrike i mitten av 1880-talet. Hans sista år i livet präglades av psykiska sammanbrott och det var också under den här tiden som han skar av sitt öra innan han begick självmord 29 juli 1890 i utkanterna av Paris.