panelarrow

Konstnärshuset

Hobbysidan för dig med många färger på din palett

Konstformer

Alla har vi en konstnärlig ådra. Vissa kan använda den praktiskt medan andra bestämmer sig för att uttrycka sin genom att stödja och hantera konst. Det finns olika konstformer att välja mellan när man vill göra någonting kreativt. Vissa är stora och omfattande, som målning, medan andra kan vara mer som en hemmahobby men är inte mindre kreativ för det, såsom att pyssla.

Måla

En annan konstform med gamla anor. En bild säger mer än tusen ord. Den kan också säga tusen olika ord. Konst är en subjektiv betraktelse och utövande. Du kan inte låta bli att låta dina erfarenheter och känslor synas i ett verk, på samma sätt som du kan välja att tolka ett konstverk utefter dina egna tankeramar. Vill man börja måla ska man skaffa sig bra penslar, färger som inte bråkar med en och vettigt papper. Det kan också löna sig att gå en kurs för att lära sig grunderna. Har man aldrig hållit på med målning eller ritning på något sätt tidigare, kan det vara svårt och ta lång tid att lära sig skuggning, perspektiv och färgernas temperament.

Skriva

skrivmaskin sidaEn form som ger uttryck för ens tankar och känslor i ord istället för färg. Det finns en speciell känsla att få försvinna ner i en bok. Först kanske man är skeptiskt om man kommer att gilla den och plötsligt är man fast och läser tills solen går upp. Det finns så många bra böcker där ute, det är omöjligt att komma överens om någon slags kanon på böcker som alla borde läsa under sin livsstil. Vissa känner också en skrivaranda: ett behov att få berätta sin historia. Det behöver inte vara en sann historia eller byggd på någon slags verklighet som vi förstår, men alla bär en historia inom sig.

Varför inte skriva ned den? Ge dig själv tid och skriv en historia, eller hundra små historier. Tryck dem och förvara i din bokhylla: det enda exemplaret i hela världen. Hos Vulkan kan du trycka och publicera din bok. Eller så kan du skicka den till ett förlag och se om du kanske är nästa Rowling eller King. Får du skrivkramp rekommenderar vi en skrivarkurs. För att skriva en riktig berättelse måste man först lära sig skrivandets grunder: bara genom att lära oss skrivandets lagar kan vi bryta mot dem och göra det vi vill.